Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Gulasz wieprzowy z pieczarkami

3.0
(15)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

kg wieprzowiny - szynki albo chudej łopatki 1
kg malutkich pieczarek 0,5-0,75
cebula 1
łyżki masła klarowanego 3
łyżeczki mąki pszennej 2

Przepis i sposób przygotowania na: Gulasz wieprzowy z pieczarkami

Mięso umyć, osuszyć, pokroić w kostkę. Pieczarki oczyścić, małe mogą zostać w całości a nieco większe przekroić na pół albo na ćwiartki. Cebulę obrać, posiekać.
Na patelni rozgrzać połowę masła, obsmażyć partiami mięso - nie kładźmy go na raz za dużo bo zacznie puszczać sok i się gotować a ma się zrumienić. Zrumienione kawałki przekładamy do rondla. Na patelnię dodajemy resztę tłuszczu i wrzucamy pieczarki, obsmażamy je na silnym ogniu aż będą złociste. Dodajemy cebulę i smażymy jeszcze chwilę. Przekładamy całość do mięsa a na patelnię wlewamy 1 szkl. wody i deglasujemy. Przelewamy do mięsa. Dodajemy 1-2 liście laurowe, dusimy aż mięso będzie miękkie. Na koniec solą, pieprzem i tymiankiem (ja daję go dużo bo lubię). Mąkę rozprowadzamy w 3-4 łyżkach zimnej wody i papkę dodajemy do sosu, gotujemy 4-5 min..
Podałam w miseczkach, z kawałkiem świeżego, wiejskiego chleba...

UŻYJ W PRZEPISIE

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

bietka 02.12.2011 19:43
smaczny

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak