Gulasz wieprzowy z pieczarkami

Gulasz wieprzowy z pieczarkami

Czas przygotowania:
30 min

Ilość porcji:
3 - 4

smaczek_1

promotion_img promotion_img promotion_img promotion_img Reklama na dziś

Kalkulator jednostek

×

gramów

łyżeczka

łyżka

szklanka

  • kg wieprzowiny - szynki albo chudej łopatki

    1
  • kg malutkich pieczarek

    0,5-0,75
  • cebula

    1
  • łyżki masła klarowanego

    3
  • łyżeczki mąki pszennej

    2
Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

Mięso umyć, osuszyć, pokroić w kostkę. Pieczarki oczyścić, małe mogą zostać w całości a nieco większe przekroić na pół albo na ćwiartki. Cebulę obrać, posiekać.
Na patelni rozgrzać połowę masła, obsmażyć partiami mięso - nie kładźmy go na raz za dużo bo zacznie puszczać sok i się gotować a ma się zrumienić. Zrumienione kawałki przekładamy do rondla. Na patelnię dodajemy resztę tłuszczu i wrzucamy pieczarki, obsmażamy je na silnym ogniu aż będą złociste. Dodajemy cebulę i smażymy jeszcze chwilę. Przekładamy całość do mięsa a na patelnię wlewamy 1 szkl. wody i deglasujemy. Przelewamy do mięsa. Dodajemy 1-2 liście laurowe, dusimy aż mięso będzie miękkie. Na koniec solą, pieprzem i tymiankiem (ja daję go dużo bo lubię). Mąkę rozprowadzamy w 3-4 łyżkach zimnej wody i papkę dodajemy do sosu, gotujemy 4-5 min..
Podałam w miseczkach, z kawałkiem świeżego, wiejskiego chleba...

Poznaj podobne przepisy

Aktualności

Komentarze (1)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy

bietka

02.12.2011 19:43
smaczny

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat