Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Przekąska serowa

2.0
(0)
Czas
Czas: 15 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

ser biały 1 kostka
ser ementaler 3 łyżka
cebula dymka ze szczypiorkiem 3 sztuka
orzechy włoskie 2-3 sztuka
masło 1/5 kostka
oliwa 3 łyżka
natka pietruszki 1 pęczek
szczypiorek usiekany 1 łyżka
koperek 1 łyżka
cytrynka 1 sztuka
bryndza 2 kostki
bazylia 1 łyżka

Przepis i sposób przygotowania na: Przekąska serowa

Ucieramy masę z sera białego, bryndzy i masła. Dodajemy sól (wedle uznani)a. Formujemy gruby walec, zawijamy go w folię aluminiową i odstawiamy do lodówki na ok. 1,5-2 h. Siekamy orzechy, cebulkę kroimy w krążki. Część pietruszki zostawiamy do udekorowania. Resztę siekamy (odebrać łyżkę) i mieszamy ze szczypiorkiem i koperkiem. Cytrynę sparzamy i zeskrobujemy skórkę. Pozostałą łyżkę posiekanej pietruszki mieszamy z oliwą, orzechami i startym ementalerem. Doprawiamy sokiem z cytryny, pieprzem i solą. Wykładamy na talerz i posypujemy cebulą. Wałek serowy kroimy w talarki i kładziemy na zieleninę. Dekorujemy natką, pozostałą zieleniną, skórką cytrynową. Kropimy oliwą i posypujemy pieprzem.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak