Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Kiszony barszcz, najprostrzy

2.0
(9)
Czas
Czas: 1h
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

buraków ćwikłowych kilka
l przegotowanej wody 3
ząbków czosnku kilka
wiórków korzenia chrzanu kilka

Przepis i sposób przygotowania na: Kiszony barszcz, najprostrzy

Buraki myjemy i obieramy cienko ze skórki. Kroimy w plastry, wkładamy do kamiennego dużego gara. Dodajemy obrane ząbki czosnku i chrzan. Zalewamy całość wodą a na wierzch kładziemy chleb. Garnek przykrywamy gazą i obwiązujemy sznurkiem żeby nie spadła. Odstawiamy naczynie na kilka dni w ciepłe miejsce. Po ok. 5-7 dniach barszcz powinien być ukiszony. Na wierzchu utworzy się warstwa/kożuszek, który trzeba delikatnie zdjąć a barszcz przecedzić. Można go doprawić solą i cukrem, pić sam, taki surowy albo użyć do przygotowania zupy np. barszczyku do krokietów czy chłodnika. Ja przelewam go do butelek i trzymam w lodówce, ale nie za długo - wypijamy raczej na bieżąco bo zawsze można nastawić świeży.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

07.03.2014 21:40
najprostrzy - co to za słowo?
SmacznaPyza 09.12.2010 12:11
Ewuniu, możesz ukisić barszcz w szklanym słoju albo emaliowanym garnku!
Ewa104 09.12.2010 12:08
Własny barszcz musi być bardzo smaczny i muszę się rozejrzeć za kamiennym garnkiem.

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak