Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Kluski z makiem

2.0
(3)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

mak 1 kg
Śliwki kalifornijskie 5 dag
morele suszone 5 dag
orzechy włoskie 10 dag
ananas kandyzowany 3 plastry
miód prawdziwy
mleko 2%
makaron 50 dag mini gwiazdki
żurawina 5 kandyzowana
rodzynki 20 (królewskie)

Przepis i sposób przygotowania na: Kluski z makiem

Kroki postępowania

1
Mak zalewamy gorącą wodą, a następnie gotujemy około 30 minut, odcedzamy i mielimy 2-3 razy na drobnych oczkach.
Krok 1 - Kluski z makiem foto
2
Wszystkie bakalie- z wyjątkiem orzechów, zalewamy letnią wodą i gotujemy około 30 minut. Orzechy drobno siekamy, morele, ananasa i śliwki kroimy w drobną kostkę, dodajemy do zmielonego maku.
Krok 2 - Kluski z makiem foto
3
Wlewamy szklankę mleka, stawiamy na małym ogniu, doprawiamy do smaku miodem. W razie potrzeby dolewamy jeszcze mleka. Makaron gotujemy do miękkości, odcedzamy, dodajemy do maku z bakaliami i dokładnie mieszamy.
Krok 3 - Kluski z makiem foto
4
Podajemy na ciepło lub na zimno.
Krok 4 - Kluski z makiem foto

UŻYJ W PRZEPISIE

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Stenka 24.12.2012 08:47
Te tak robię, ale nie dodaje mleka
Zuzanna 07.08.2012 12:25
moje ulubione danie:)
Adamorek 22.01.2012 22:50
nie przepadam
BernadettaP 03.01.2012 22:41
A ja mielę i mak i mięso- nie kupuję już mielonego od wieków, chociaż przyznaję, że niedawno używałam do ciasta masy makowej, ale tylko dlatego, że nie mogłam pod blokiem kupić normalnego maku :(
pacpaw 03.01.2012 21:03
teraz chyba rzadko kto mak mieli, wiara idzie na łatwiznę

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak