Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Tort z Linzu

2.0
(0)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

mąka 300g
masło 300g
cukier 220g
jajko
cynamon łyżeczka
skórka cytrynowa 0,5szt
sok z cytryny 0,5szt

Przepis i sposób przygotowania na: Tort z Linzu

Nadzienie: biały opłatek tortowy, 250g konfitury porzeczkowej, żółtko, 40g płatków migdałowych, 4 łyżki cukru pudru
Zmieszać mąkę z masłem. Dodać pzostałe składniki ciasta i zagnieść. Uformować kulę, zawinąć w folię i odłożyć na 30min. do schłodzenia. Nagrzać piekarnik do 180st. Natłuścić formę. Rozwałkować 2/3 ciasta na dnie formy. Ułożyć na cieście opłatek i posmarować go konfiturą, pozostawić wokół nieposmarowany brzeg 2cm. Z 2/3 pozostałego ciasta uformować wałeczki i ułożyć je w kratkę na powierzchni tortu. Z reszty ciasta utoczyc grubszy wałek. Ułożyć go wokół brzegu tortu i starannie docisnąć. Rozbełtać żółtko. Posmarować nim kratkę i wałek wokół brzegu tortu. Posypać całą powierzchnię płatkami migdałowymi. Piec tort 50min. Wyjąć z piekarnika, ostudzić i wyjąć z formy. Posypać przed podaniem cukrem pudrem

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

zuzanna_z 30.01.2012 12:45
aZ chce si.e je??
krokodyl 21.01.2012 01:32
smaczne

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak