Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Tarta czekoladowa bez spodu

2.0
(0)
Czas
Czas: 15 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 1 - 2 os.

Składniki:

gorzka czekolada 170g
masło 80g
jaja 4szt
cukier 100g
sól szczypta
mąka 30g
masło do formy

Przepis i sposób przygotowania na: Tarta czekoladowa bez spodu

Do przystrojenia: wiśnie peruwiańskie(miechunka), cukier puder do smaku, kakao
Nagrzać piekarnik do 180st. Natrzeć formę masłem, a jej dno wyłożyć papierem do pieczenia. Połamać czekoladę w kawałki i rozpuścić wraz z masłem w rondelku, wstawionym do większego naczynia z gorącą woda. Ubić jaja, cukier i sól mikserem aż powstanie masa. Połączyć ze soba obie masy i ostroznie wymieszać ręcznie dużą trzepaczką do piany. Dodać mąkę i ponownie wymieszać. Wlać ciasto do przygotowanej formy. Piec w nagrzanym piekarniku 20min. Wyjąć tartę z piekarnika i ostudzić w formie. Ostudzone ciasto wyjąć z formy i ostrożnie oderwać od spodu papier do pieczenia. Pokroić tartę na wąskie kawałki i każdy z nich dekorować miechunką. Można posypać talerz do podawania cukrem pudrem i kakao a dopiero na tym położyć ciasto

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

SmacznaPyza 30.12.2011 16:30
kolejny skan...

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak