Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Rolada czekoladowa z morelami

2.0
(0)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

jaja 3szt
cukier 90g
sól szczypta
mąka 45g
proszek do pieczenia 0,5łyżeczki
kakao 2łyżki

Przepis i sposób przygotowania na: Rolada czekoladowa z morelami

Na nadzienie i do przystojenia: 100g smietany kremówki, 350 g sera śmietankowego, 3łyżki cukru, opakowanie żelatyny instant, łyżka wódki morelowej, 300g moreli świeżych lub z puszki, cukier puder do posypania.
Nagrzać piekarnik do 200st. Wyłożyć blachę papierem do pieczenia. Przygotować ciasto biszkoptowe i wyłożyć na blachę. Piec 12min. Ostudzić pod przykryciem. Ostrożnie odwrócić blachę do góry dnem, żeby ciasto wypadło na położoną ściereczkę, posypaną cukrem pudrem. Odstawić blachę, zdjąć i wyrzucić papier. Zmieszać śmietanę, ser, cukier, żelatynę i wódkę. Wyłożyć masę na ciasto biszkoptowe, pozostawiając wzdłuż jednego z brzegów 4cm. wolnej powierzchni. Świeże morele sparzyć, obrać ze skóry, przepołowić i usunąć pestki. Owoce z puszki odsączyć. Pokroić na małe kawałki i rozłożyć na kremie. Zwinąć roladę za pomocą ściereczki, zaczynając od dłuższego posmarowanego nadzieniem brzegu. Ułożyć na tacy pokrytej folią aluminiową i wstawić na 20min. do zamrażalnika. Przed podaniem posypać cukrem pudrem

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Magula 01.01.2012 14:02
fajne
SmacznaPyza 30.12.2011 16:31
widzę, że jakąś książkę czy gazetkę z przepisami na ciasta przepisujesz

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak