Przepis i sposób przygotowania na: Ciasto wiśniowe ze śmietaną
Umyć i wytrzeć do sucha cytrynę. Otrzeć skórkę. Wsypać mąkę do miski i zrobić w środku wgłębienie. Wsypać do niego cukier, wrzucić żółtka, pół łyżeczki skórki z cytryny, wlać rum i 2łyżki zimnej wody. Całość wymieszać. Zagnieść ciasto, dodając po trochę masła aż będzie gładkie. Odstawić na 30min. w chłodne miejsce. Nagrzać piekarnik do 180st. Natrzeć formę tłuszczem. Wylepić wnętrze ciastem, formując płaski spód i brzegi wysokości 3cm. Nakryć ciasto papierem do pieczenia, nasypać na papier grochu i piec 15min. Umyć wiśnie, wydrylować. Dusić w rondelku z odrobiną wody i łyżką cukru ok 4min. Odcedzić i wyłożyć na zapieczony spód ciasta. Rozbić jaja, oddzielić żółtka od białek. Zmieszać żółtka z resztą cukru i śmietaną. Ubić białka na sztywną pianę, wymieszać z masą żółtkowo-śmietanową i równomiernie rozłożyć na wiśniach. Włożyć ciasto ponownie do piekarnika i piec 25min.