Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Gulasz z kurek

2.0
(2)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

oliwa 3 łyżki
sól
pieprz
plasterki boczku 2 sztuki
posiekana szalotka 6 szt
bulion drobiowy 2 szklanki
masło 2 łyżki
natka pietruszki
wino czerwone wytrawne 1 szklanka
tymianek 1 (posiekany)
ocet winny czerwony 2 łyżki
kurki 1 kg

Przepis i sposób przygotowania na: Gulasz z kurek

Rozgrzewamy piekarnik do 230 st. C . Grzyby mieszamy z oliwą , solimy i pieprzymy . Rozkładamy na blasze i pieczemy 15 minut . W dużym rondlu wysmażamy boczek , a na wytopionym tłuszczu szklimy szalotki . Wlewamy wino i ocet , gotujemy , aż sos się zredukuje i zgęstnieje . Wlewamy bulion , gotujemy , aż odparuje o połowę . Siekamy 1/3 grzybów , dodajemy do garnka razem z tymiankiem . Po 4-5 minutach wkładamy pozostałe grzyby oraz dodajemy , po kawałeczku , zimne masło , stale mieszając ,aż sos zrobi się lśniący . Na końcu posypujemy natką pietruszki .

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Krzysztof15 05.10.2012 16:01
pycha
Papryczka 08.03.2012 19:46
pyszne jedzenie
Luki 18.02.2012 09:35
pyszny
choldek
choldek 30.12.2011 19:06
super
[email protected] 30.12.2011 14:31
pycha

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak