Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Pierogi z grochem i boczkiem

2.0
(3)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

mąka 1 kg
jajko 2 szt
woda 0,5 l
groch 200 g
boczek wędzony 200 g
cebula 1 szt
pieprz do smaku
sól do smaku
tymianek do smaku

Przepis i sposób przygotowania na: Pierogi z grochem i boczkiem

Wodę gorącą wymieszać dokładnie z 1 jajkiem, zagnieść z mąką na gładkie ciasto na pierogi, owinąć folią i zostawić żeby \"odpoczęło\".

Namoczony wcześniej groch ugotować do miękkości, częściowo pognieść na pure.
Boczek pokroić w drobną kostkę, podsmażyć, odłożyć na miseczkę.
Cebulę pokroić w kostkę, podsmażyć na tłuszczu wytopionym z boczku.
Pure wymieszać z boczkiem i cebulką, doprawić do smaku solą, pieprzem i tymiankiem, po wystudzeniu wbić jajko i dokładnie wymieszać.

Ciasto na pierogi podzielić na 3 porcje, po kolei każdą rozwałkować na placek ok. 2 mm grubości, wycinać krążki i formować pierogi.

Pierogi gotować w gorącej, osolonej wodzie z dodatkiem łyżki oleju.
Pierogi najlepsze są przygotowane wcześniej i odsmażone na maśle.

Smacznego.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

IZABELA29 12.03.2012 08:14
smaczne połączenie
ben-ka 12.03.2012 08:08
z takim farszem nie jadłam.
IlonaAlbertos 02.03.2012 20:00
Wyglądają wspaniale. A i połączenie składników bardzo mi odpowiada.
cooleczka 01.02.2012 17:14
następna pierogowa nowość ;)
caralajna 02.01.2012 15:59
bardzo mi się podoba kształt tych pierogów!

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak