Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Tarta z morelami , miodem i migdałami

2.0
(1)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

masło 120 gram
cukier puder 3 łyżki
żółtko jajek 2 szt
mąka 200 gram
mielone migdały 3 łyżki
sól
śmietana kremowa 30% 125 ml
jajko 1 szt
olejek migdałowy
olejek waniliowy
miód 2 łyżki
mąka 1 łyżka
morele 750 gram
migdały w płatkach
cukier puder

Przepis i sposób przygotowania na: Tarta z morelami , miodem i migdałami

masło rozcieramy na puch , łączymy z cukrem pudrem , żółtkami , mąką , mielonymi migdałami i solą , wyrabiamy gładkie ciasto . Rozwałkowujemy je , podsypując mąką , i wykładamy nim okrągłe foremki na tartaletki . Pieczemy w 180 st. C przez 15 minut . Łączymy śmietanę z jakiem , olejkami , miodem i mąką . Masą smarujemy podpieczone ciasto , rozkładamy w rozetę połówki moreli i posypujemy płatkami migdałów . Zapiekamy 30-45 minut , aż masa się zetnie i lekko zezłoci . Studzimy i oprószamy cukrem pudrem .

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Krzysztof15 01.08.2012 15:44
pycha
Luki 24.01.2012 19:26
super!!

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak