Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Kryształek

2.0
(1)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

masa
śmietana 30% 0,5 l
galaterka cytrynowa 2
galareka wiśniowa 1
galaretka truskawkowa 1

Przepis i sposób przygotowania na: Kryształek

Przygotować biszkopt według przepisu z mojej księgi http://www.doradcasmaku.pl/przepis/192619/biszkopt-jasny-z-3-jajek.html. Po upieczeniu biszkopt ostudzić pozostawiając go w blasze. Galaretkę wiśniową i truskawkową rozpuścić w 1,5 szklanki gorącej wody każdą, wylać je na płaskie talerze i odstawić do stężenia, po czym pokroić nożem w kostkę. Gdy czerwone galaretki prawie stężeją, rozpuścić galaretki cytrynowe w połowie zalecanej ilości gorącej wody – jeżeli zalecane jest 0,5 l wody na galaretkę, to w 0,5 l wody rozpuścić 2 galaretki – odstawić do ostygnięcia. Mocno schłodzoną kremówkę przelać do garnka lub miski i ubić, dolać przestudzone, lekko już tężejące galaretki cytrynowe i miksując dokładnie wmieszać, wyłączyć mikser. Dodać pokrojone w kostki galaretki czerwone i wmieszać szybko łyżką w kremówkę. Następnie szybko przelać masę na ostudzony biszkopt, rozłożyć ją dokładnie na całej powierzchni biszkoptu i odstawić do stężenia. Uwaga - po wlaniu galaretek cytrynowych do kremówki należy postępować dość szybko, ponieważ masa zacznie niemal natychmiast tężeć. Smacznego!

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Wojt@s
Wojt@s 27.04.2012 23:56
extra
Wojt@s
Wojt@s 06.03.2012 10:25
extra
smakowita 10.02.2012 18:53
pysznie wygląda
anja3107 16.01.2012 12:41
smacznie wygląda
zuzanna_z 04.01.2012 11:24
super
1j1o1l1a1 30.12.2011 13:39
smakowite:)

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak