Biszkopt jasny z 3 jajek

Biszkopt jasny z 3 jajek

Czas przygotowania:
15 min

Ilość porcji:
5+

smaczek_1

promotion_img promotion_img promotion_img promotion_img Reklama na dziś

Kalkulator jednostek

×

gramów

łyżeczka

łyżka

szklanka

  • jajka

    3
  • cukier

    0,5 szklanki
  • mąka

    0,5 szklanki
  • proszek do pieczenia

    0,5 łyżeczki
  • sól do smaku

Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

Białka oddzielić od żółtek. Do białek dodać szczyptę soli i ubić je na sztywno, dosypać cukier i chwilę miksować do jego rozpuszczenia. Następnie dodać żółtka, miksować jeszcze chwilę. Na końcu stopniowo dodawać mąkę przesianą z proszkiem do pieczenia i miksować na najmniejszych obrotach. Kiedy ciasto będzie już gładkie wylać je na blachę wyłożoną papierem do pieczenia i piec w piekarniku nagrzanym do 180 st. C przez 30-40 minut.
bami
Taki biszkopt może być zarówno upieczony w keksówce jako samodzielne ciasto, jak i jako spód do tortów i ciast.

Poznaj podobne przepisy

Aktualności

Komentarze (4)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy

Anonimowy

15.11.2013 20:33
polecam...udał się wyśmienicie

[email protected]

27.04.2012 23:56
extra

[email protected]

06.03.2012 10:25
extra

smakowita

10.02.2012 18:52
pięknie wyszedł

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat