Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Delikatny mus z gesi i wieprzowiny z glazurowanymi jabłkami, rozmarynem i jagodami w żubrówce

Czas
Czas: 1h
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

gęś 300 g
łopatka wieprzowa 300 g
wątróbka cielęca 100 g
słonina wieprzowa 100 g
cebula 100 g
morele suszone 100 g
masło 100 g
orzechy pistacjowe 2 łyżki
Gałka muszkatołowa mielona Prymat
kumin
Żelatyna wieprzowa Prymat
bułka 100 g
koniak 100 ml

Przepis i sposób przygotowania na: Delikatny mus z gesi i wieprzowiny z glazurowanymi jabłkami, rozmarynem i jagodami w żubrówce

Glazurowane jabłka:
3 pokrojone w plastry jabłka bez gniazd nasiennych
Sok z 1 cytryny
1 łyżka masła
2 łyżki oliwy z oliwek
1 łyżka miodu pszczelego
3 gałązki rozmarynu
50 ml śliwowicy
Szczypta Pieprzu czarnego grubomielonego Prymat

Do dekoracji:
4 gałązki świeżej mięty
8 pokrojonych na cząstki truskawek
4 rajskie jabłuszka
8 gałązek szczypiorku
200 g jagód z żubrówką.

Sposób przygotowania:

Słoninę i pokrojoną w kostkę cebulę podsmażyć, dodać pokrojone mięso i przyprawy, dusić do miękkości.
Pod koniec duszenia dodać sparzoną wątróbkę cielęcą i bułkę bez skóry. Wszystkie składniki dusić kolejne 15 minut i odstawić w chłodne miejsce. Pokrojone w plastry jabłka skropić sokiem z cytryny i podsmażyć na maśle z dodatkiem oliwy z oliwek. Dodać miód, śliwowicę, rozmaryn i grubo mielony czarny pieprz. Całość smażyć przez 5 minut. Wystudzone mięso zmiksować, dodać masło, koniak, orzechy, suszone, sparzone i namoczone w winiaku morele i rozpuszczoną w wywarze drobiowym żelatynę. Doprawić do smaku.
Formę wyłożyć folią spożywczą, umieścić w niej masę, zawinąć folią i wstawić do lodówki na 2-4 godziny, aby mus zastygł.
Mus pokroić w plastry, przełożyć aromatycznymi jabłkami i skropić powstałym sosem. Przed podaniem danie udekorować świeżą miętą, szczypiorkiem, rajskimi jabłkami i cząstkami truskawek. Podawać z jagodami żubrówce lub ulubionym sosem chutney np. z dyni i imbiru.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

agata1722
agata1722 15.05.2012 22:58
apetyczne danie
Rafał10 04.04.2012 20:38
Przepyszne ! Muszę wypróbować ten przepis koniecznie, pozdrawiam i życzę Wesołych Świąt
sylwia / sytofala 30.12.2011 13:07
pięknie wygląda :)

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak