Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Sos grzybowy

2.0
(0)
Czas
Czas: 1h
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

cebula 1 szt
masło 0,5 łyżeczki
grzyby suszone kilka sztuk
śmietana gęsta 0,5 szklanki
sól do smaku
pieprz do smaku

Przepis i sposób przygotowania na: Sos grzybowy

Grzyby namoczyć w wodzie ok 2-3 godziny, ugotować, wyjąć, ostudzić i pokroić na drobniejsze kawałki. Wywar zostawić. Cebulę pokroić w kostkę i zeszklić na maśle. Dodać do niej grzyby i smażyć całość przez ok 2-3 minuty. Dodać wywar, w którym gotowały się grzyby i całość dusić.
Doprawić. Zagęścić śmietaną.
Podawać z kluskami śląskimi lub ziemniakami.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

cooleczka 06.02.2012 17:16
ja też zawsze robiłam ze świeżych lub mrożonych
Kas2 05.02.2012 09:31
ze wszystkich sosów to zdecydowanie mój ulubiony
Ewelina38 03.01.2012 10:57
uwielbiamy sosy grzybowe i właśnie dziś taki mam zamiar zrobić na obiadek - tyle że ja robię nie z suszonych tylko mrożonych

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak