Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Po kurpiowsku (zupka)

2.0
(0)
Czas
Czas: 15 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

kurczak 1 ćwiartka
włoszczyzna 1 opakowanie
kapusta biała 1 główka
cebula 1
przecier pomidorowy 5 łyżek
masło 2 łyżki
mąka 1 łyżka
sól do smaku
pieprz do smaku

Przepis i sposób przygotowania na: Po kurpiowsku (zupka)

Mięso myjemy, warzywa (za wyjątkiem marchewki) obieramy i wszystko zalewamy ok 2 litrami wody,(zimna), Dodajemy 2 łyżeczki soli i gotujemy, Po ok 40 minutach dodajmy poszatkowaną kapustę. W międzyczasie przesmażmy na 1 łyżce masła marchewkę z cebulą. Kiedy kapusta będzie miękka dodajmy do wywaru marchew i cebulkę oraz koncentrat pomidorowy. Z reszty mąki robimy zasmażkę, rozprowadzamy ją z odrobiną wywaru i wlewamy do zupy. Zagotowujemy, a na samym końcu doprawiamy solą lub pieprzem. Może się zdarzyć, że nie trzeba, co wcześniej trzeba sprawdzić.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak