Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Moczka

2.0
(10)
Czas
Czas: 1h
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

masło 15 dkg
mąka 4 łyżki
kakao ciemne 10 dkg
cukier waniliowy 2 szt
cukier 0,5 kg
czekolada gorzka 1 szt
kompot z śliwek 1 słoik
kompot z truskawek 1 słoik
rodzynki 30 dkg
migdały słupki 20 dkg
orzechy włoskie 30 dkg
morele 20 dkg
sok z cytryny 2 szt
kompot agrestowy
piernik 70 dkg

Przepis i sposób przygotowania na: Moczka

Kroki postępowania

1
Piernik pokroić i namoczyć w 1 l wody i zmiksować.Kompoty odcedzić.Do garnka wlać zmiksowany piernik i wodę z kompotów,dodać czekoladę, kakao,cukry i uzupełnić do 6 l wodą Morele pokroić w kostkę gotować do miękkości , zmiksować ,dodać do moczki..Całość doprowadzić do wrzenia .
Krok 1 - Moczka foto
2
.Z masła i mąki zrobić zasmażkę i zagęścić moczkę,przegotować.Zdjąć z pieca dodać pozostałe bakalie i do przestudzonej moczki dodać sok z cytryn.Ewentualnie dosłodzić.
Krok 2 - Moczka foto
3
Podajemy na zimno.
Krok 3 - Moczka foto

UŻYJ W PRZEPISIE

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Katarzyna59 09.10.2013 20:16
bardzo fajna
misia53 30.08.2013 01:30
jadłam , jest pyszna
anemon 24.01.2013 15:15
Słyszałam i tym bożonarodzeniowym deserze, ale nigdy nie miałam okazji skosztować.
Joanna23 18.01.2013 16:30
też robię,pycha
Krystyna32 23.05.2012 07:24
nigdy nie próbowałam
SyMiki 31.12.2011 16:05
muszę wypróbować
dwa pokoje z kuchnią 29.12.2011 21:44
uwielbiam, choć w tym roku zabrakło na świątecznym stole
sylwia / sytofala 29.12.2011 19:35
intrygujące :)

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak