Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Medaliony z sarny z puszystymi racuszkami i sosem wiśniowym .*.

Czas
Czas: 1h
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

oliwa 5 łyżek
czosnek 2 ząbki
białko 5
mąka pszenna 100 g
cukier puder 2 łyżki
orzeszki sosnowe 1 łyżka
wiśnie bez pestek 100 g
cukier 50 g
miód pszczeli 2 łyżki
wiśniówka 50 ml
Pieprz zielony ziarnisty Prymat 1 łyżka
Przyprawa do pieczeni i mięs duszonych Prymat 1 opakowanie
polędwica 800 z sarny

Przepis i sposób przygotowania na: Medaliony z sarny z puszystymi racuszkami i sosem wiśniowym .*.

Umytą i oczyszczoną polędwicę pokroić na 8 medalionów, każdy lekko rozbić, zamarynować w oliwie z oliwek połączonej z pozostałymi składnikami marynaty i odstawić do lodówki na kilka godzin.
Białka ubić na sztywną pianę, małymi porcjami dodawać do niej przesiany cukier puder i mąkę. Następnie ciasto osolić i dodać orzeszki. Na rozgrzanej oliwie smażyć z ciasta okrągłe, złociste racuszki.
Na drugiej patelni zagotować cukier z 1/3 szklanki wody. Gdy osiągnie konsystencję syropu dodać miód oraz wiśniówkę, a następnie dodać wiśnie i zielony pieprz. Całość gotować kilka minut i odstawić.
Mięso wyjąć z marynaty, smażyć na patelni lub grillu przez około 5 minut z każdej strony.
Gotowe medaliony i placki ułożyć na talerzu, polać gorącym sosem wiśniowym i udekorować gałązkami świeżego tymianku.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

norweska20 26.01.2017 22:56
Wspaniałe zestawienie
koniara40 06.08.2012 11:17
Sarna? ciekawie :)
koniara40 06.08.2012 11:17
Sarna? ciekawie :)
eeee 18.05.2012 11:23
musi byc przesmaczne
Patrycja35 26.03.2012 15:54
pycha
Kamila/kami007 18.02.2012 10:49
mniam
Aga20 12.01.2012 10:57
Niesamowite!
Tatli 06.01.2012 15:52
smaczne, jadłam
kokoszka
kokoszka 04.01.2012 13:08
pyszne
owocówka 29.12.2011 17:04
piękne :D

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak