Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

krem w sosie malinowym

Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

mleko 750 ml
cukier 5 łyżek
szczypta soli
skórka otarta z jednej cytryny
kasza manna 5 czubatych łyżek
maliny mrożone 25 dag
sok z limetki lub cytryny 2-3 łyżki
cukier waniliowy 1 opakowanie
masło 2-3 łyżki
jajko 1 szt
Do dekoracji:
melisa

Przepis i sposób przygotowania na: krem w sosie malinowym

Mleko zagotuj z 4 łyżkami cukru, solą i skórką z cytryny. Energicznie mieszając wsyp kaszę mannę. Gotuj 5 min. na małym ogniu, ciągle mieszając. Zdejmij z palnika.
Białko jajka oddziel od żółtka. Żółtko roztrzep z 1 łyżką zimnej wody, a z białka ubij sztywna pianę. Kaszę wymieszaj najpierw z żółtkiem, a następnie z dodawana małymi porcjami pianą. Przepłucz zimną wodą 8 małych foremek. Napełnij je przygotowaną masą, ochładzaj 6 godzin.
Przygotuj sos: maliny rozmroź, wymieszaj z cukrem waniliowym i sokiem z limetki. Zmiksuj, przelej do garnka i zagotuj. Pozostaw na małym ogniu. W tym czasie krem wybij z foremek na cztery talerzyki. Polej gorącym sosem. Resztę cukru wsyp na stopione masło, skarmelizuj. Polej deser. Udekoruj melisą.

UŻYJ W PRZEPISIE

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak