krem w sosie malinowym

krem w sosie malinowym

Czas przygotowania:
30 min

Ilość porcji:
3 - 4

smaczek_1

promotion_img promotion_img promotion_img promotion_img Reklama na dziś

Kalkulator jednostek

×

gramów

łyżeczka

łyżka

szklanka

  • mleko

    750 ml
  • cukier

    5 łyżek
  • szczypta soli

  • skórka otarta z jednej cytryny

  • kasza manna

    5 czubatych łyżek
  • mrożone maliny

    25 dag
  • sok z limetki lub cytryny

    2-3 łyżki
  • cukier waniliowy

    1 opakowanie
  • masło

    2-3 łyżki
  • jajko

    1 szt
  • Do dekoracji:

  • melisa

Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

Mleko zagotuj z 4 łyżkami cukru, solą i skórką z cytryny. Energicznie mieszając wsyp kaszę mannę. Gotuj 5 min. na małym ogniu, ciągle mieszając. Zdejmij z palnika.
Białko jajka oddziel od żółtka. Żółtko roztrzep z 1 łyżką zimnej wody, a z białka ubij sztywna pianę. Kaszę wymieszaj najpierw z żółtkiem, a następnie z dodawana małymi porcjami pianą. Przepłucz zimną wodą 8 małych foremek. Napełnij je przygotowaną masą, ochładzaj 6 godzin.
Przygotuj sos: maliny rozmroź, wymieszaj z cukrem waniliowym i sokiem z limetki. Zmiksuj, przelej do garnka i zagotuj. Pozostaw na małym ogniu. W tym czasie krem wybij z foremek na cztery talerzyki. Polej gorącym sosem. Resztę cukru wsyp na stopione masło, skarmelizuj. Polej deser. Udekoruj melisą.

Poznaj podobne przepisy

Aktualności

Komentarze (0)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat