Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Schab pieczony

2.0
(0)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

schab bez kości 1 kg
bulion 1 szklanka
wino wytrawne 0,5 szklanki
cebula 1 szt
tymianek do smaku
sok z pomarańczy do smaku
rodzynki 1 łyżka
sól do smaku
pieprz do smaku

Przepis i sposób przygotowania na: Schab pieczony

Mięso umyć, osuszyć, natrzeć solą, pieprzem i odrobiną tymianku. Zostawić na 15 minut. Rodzynki zalać sokiem z pomarańczy (kilka kropel) i winem - tak powinny stać ok 30 minut. W tym czasie mięso zarumienić na patelni ze wszystkich stron i przełożyć na blachę, podlać winem z rodzynkami i odrobiną bulionu (resztę zostawić do podlewania w trakcie pieczenia). Piec to ok 10 minut. Po tym czasie dodać cebulę (pokrojoną w kostkę) i piec do miękkości. Po wyjęciu z piekarnika mięso pokroić w plastry.
Jest też prostsza wersja, którą robię na szybko. Schab nacieram solą, pieprzem i szałwią i gotuję jakieś 15 minut w wodzie z czosnkiem (dużą ilością), później wyjmuję i zapiekam.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

olkaaa 08.03.2012 07:37
rewelacja
kate.500 05.03.2012 07:38
super pyszny
Dorian 09.01.2012 08:16
ale aromatyczny...

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak