MOrele z serowymi łezkami

MOrele z serowymi łezkami

Czas przygotowania:
15 min

Ilość porcji:
3 - 4

smaczek_1

promotion_img promotion_img promotion_img promotion_img Reklama na dziś

Kalkulator jednostek

×

gramów

łyżeczka

łyżka

szklanka

  • gęsta kwaśna śmeitana

    15 dag
  • niepełna szklanka cukru

  • winiak

    60 ml
  • puszka moreli

  • całe migdały bez skórki

    1/2 torebki
  • twarożek

    25 (śmietankowy)
  • Do dekoracji:

  • melisa

Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

Twarożek utrzyj ze śmietana i 2-3 łyżkami cukru. Masę przełóż na gęste sito. Zawieś je nad miską i pozostaw tak na noc, aby twaróg dobrze ociekł.
Winiak wlej do garnuszka, dolej 125 ml wody i dosyp resztę cukru. Gotuj na wolnym ogniu przez około 10 minut(często mieszaj), aż powstanie lekki syrop.
Morele osącz na sicie. Włóż do gorącego syropu i na średnim ogniu podgrzewaj 5 minut. W tym czasie na patelni bez tłuszczu upraż na złoto migdały. Cały czas mieszaj aby się nie przypaliły. Dodaj do moreli. Wymieszaj. Lekko przestudź(deser powinien być ciepły nie gorący)
Z masy serowej za pomocą dwóch łyżek powycinaj małe łezki. Morele i migdały przełóż na talerzyki deserowe, dodaj kremowe łezki, udekoruj listkami melisy.

Poznaj podobne przepisy

Aktualności

Komentarze (1)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy

Przemek4

13.08.2010 13:39
fajne

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat