Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

MOrele z serowymi łezkami

Czas
Czas: 15 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

gęsta kwaśna śmeitana 15 dag
niepełna szklanka cukru
winiak 60 ml
puszka moreli
całe migdały bez skórki 1/2 torebki
twarożek 25 (śmietankowy)
Do dekoracji:
melisa

Przepis i sposób przygotowania na: MOrele z serowymi łezkami

Twarożek utrzyj ze śmietana i 2-3 łyżkami cukru. Masę przełóż na gęste sito. Zawieś je nad miską i pozostaw tak na noc, aby twaróg dobrze ociekł.
Winiak wlej do garnuszka, dolej 125 ml wody i dosyp resztę cukru. Gotuj na wolnym ogniu przez około 10 minut(często mieszaj), aż powstanie lekki syrop.
Morele osącz na sicie. Włóż do gorącego syropu i na średnim ogniu podgrzewaj 5 minut. W tym czasie na patelni bez tłuszczu upraż na złoto migdały. Cały czas mieszaj aby się nie przypaliły. Dodaj do moreli. Wymieszaj. Lekko przestudź(deser powinien być ciepły nie gorący)
Z masy serowej za pomocą dwóch łyżek powycinaj małe łezki. Morele i migdały przełóż na talerzyki deserowe, dodaj kremowe łezki, udekoruj listkami melisy.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Przemek4 13.08.2010 13:39
fajne

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak