Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Ciasto z brzoskwiniami i jagodami

2.0
(0)
Czas
Czas: 1h
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

mąka 2 szklanki
cukier 3 łyzki
masło 150 gram
brzoskwinie 6 szt
cukier trzcinowy 1/4 szklanki
mielone migdały 2 łyżki
jajko 1 szt
borówki amerykańskie 1 opakowanie
woda zimna 3 łyżki

Przepis i sposób przygotowania na: Ciasto z brzoskwiniami i jagodami

Do dużej miski przesyp mąkę , dodaj cukier i pokrojone w kostkę zimne masło i zagnieć palcami tak , aby przypominało kruszonkę . Dodaj wodę i szybko zagnieć ciasto . Zawiń w folię spożywczą i włóż do lodówki na 30 minut . Brzoskwinie pokrój w ósemki, przełóż do miski i posyp cukrem . Borówki umyj i osusz . Ciasto podziel na dwie części 2/3 i 1/3 . Większą część rozwałkuj i wyłóż na okrągła formę do ciasta o średnicy 24 m , na to nałóż owoce . Rozwałkuj drugą część ciasta i przykryj nią owoce , dokładnie sklejając brzegi ciasta . Posmaruj ciasto roztrzepanym jajkiem i posyp cukrem . Piecz 40-45 minut w piekarniku rozgrzanym do temperatury 180 st. C . Jeśli ciasto rumieni się zbyt szybko , przykryj je papierem do pieczenia .

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Krzysztof15 13.08.2012 16:12
mniam
kriko 25.06.2012 15:01
suuuper!
Luki 15.02.2012 16:49
aż mam ochotę na coś słodkiego
Ewelina47 08.02.2012 08:44
pyszne

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak