Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Chlebek cebulowy na białym winie

2.0
(2)
Czas
Czas: 1h
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

mąka 1/2 kg
drożdże 20 g
białe wino 150 ml
masło 2 łyżki
woda 150 ml
cebula 2 szt
sól 1 łyzeczka

Przepis i sposób przygotowania na: Chlebek cebulowy na białym winie

Drożdże mieszam z łyżeczką cukru, zalewam letnią wodą i posypuję mąką, następnie odstawiam w ciepłe miejsce do wyrośnięcia. Gdy rosło, usmażyłam na maśle pokrojone cebule i zdeglasowałam częścią wina. Przestudziłam, odcedziłam. Do miski wsypałam mąkę i sól, dodałam przecedzony płyn, uzupełniony resztą wina,cebulę, wymieszałam, dolałam letnią wodę, wymieszałam i odstawiłam na 10 minut. Po tym czasie dobrze wyrobiłam i odstawiłam w ciepłe miejsce do wyrośnięcia na 1, 5 h. W połowie czasu odgazowałam, tak samo zrobiłam na końcu.
Ciasto włożyłam do formy i odstawiłam na 30 min do ponownego wyrośnięcia.
Piekłam w 220 C z termoobiegiem około pół godziny.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

romanrafal
romanrafal 25.08.2013 09:31
świetny przepis i chlebek
alaaa 15.02.2013 18:44
z cebulką to musi ładnie pachnieć
m1monika 02.07.2012 21:19
pyszny!!!
adam1f 25.03.2012 00:26
dobry
IZABELA29 01.02.2012 10:24
świetny
gosia561 31.01.2012 22:17
jutro robi?
pacpaw 29.12.2011 20:44
ale smakowitości

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak