Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Szynka w ziołowej skórce

2.0
(3)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

szynka wieprzowa 1.5 kg
zioła

Przepis i sposób przygotowania na: Szynka w ziołowej skórce

Szynka wieprzowa surowa około 1.5 kg
2 kostki bulionowe ja miałam warzywne
4 liście laurowe
1 łyżka kolorowego pieprzu
sól peklowa około 2 łyżek
2 ząbki czosnku
pieprz
Dodatkowo:
3 łyżki ziół (tymianek, oregano, bazylia, estragon)
2 łyżki musztardy
2 ząbki czosnku
Wykonanie:
Umyte i osuszone mięso nakłuć, natrzeć solą peklową oraz pieprzem i zostawić w lodówce na minimum 24 godz. Po tym czasie mięso przełożyć do brytfanki, podlać wodą do połowy swojej wysokości, dodać kostki bulionowe, liście laurowe i ziarna pieprzu oraz drobno pokrojony czosnek, gotować na kuchence około 20 min, następnie wstawić mięso do piekarnika nagrzanego do temp. 200st na 45-50min, po tym czasie wyjąć brytfankę i posmarować mięso mieszanką ziół i wstawić mięso ponownie do wyłączonego, ale jeszcze gorącego piekarnika. Ziołowa mieszanka: W miseczce wymieszać musztardę z roztartym czosnkiem i ziołami. Ja podawałam na zimno jako wędlinę, ale po zagęszczeniu sosu jaki powstaje nam podczas pieczenia mięsa, możemy podawać na gorąco do obiadu.

UŻYJ W PRZEPISIE

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

czekoladka_m 14.02.2012 15:04
Ale mi narobiłaś smaka;):)
IZABELA29 26.01.2012 11:35
pycha

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak