Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Makaron domowy

2.0
(0)
Czas
Czas: 15 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 1 - 2 os.

Składniki:

mąka pszenna 80 gram
sól do smaku
jaja 1 szt
oliwa 0,5 łyżki

Przepis i sposób przygotowania na: Makaron domowy

Przepis prosty i warto od czasu do czasu przyrządzić domowy makaron... z rosołem smakuje wyśmienicie!
Mąkę wymieszać z solą. Umyć jajko, wbić do mąki - wymieszać. Dodać trochę oliwy (wtedy ciasto nie będzie taki suche) i wyrobić w mikserze. Oczywiście inaczej smakuje ciasto wyrabiane ręcznie, więc jeśli wyrabia się w mikserze ja zarabiam je jeszcze ręcznie przez ok 3 minuty.
Pozostawić w misie, przykryć ściereczką i zostawić na pół godziny. Po tym czasie rozwałkować i kroić na paski, które później poukładać kilka jedna na drugiej i ciąć w paseczki (nitki makaronu!) - więc tu już zależnie od preferencji - jeśli ktoś woli grubszy makaron to kroi grubsze niteczki i odwrotnie.
Następnie trzeba wysuszyć makaron (musi być dobrze wysuszony!) i tak przygotowany makaron można przechowywać nawet kilka miesięcy.
Gotujemy standardowo - na osolony wrzątek ok 4-5 minut, po czym odcedzamy i przelewamy wodą.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

caralajna 13.03.2012 09:02
domowy najlepszy
bursztynek 02.03.2012 00:01
nigdy nie próbowałam przechowywać makaronu, przy okazji, jak znów zachce mi się robić zrobię więcej i spróbuję przechować. Ciekawa jestem.
ziutula
ziutula 05.01.2012 15:06
dobry domowy makaron...
agnieszka214 29.12.2011 09:56
fajne

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak