Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Pierogi wigilijne

Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

mąka pszenna 1 kg
woda 200 ml
olej słonecznikowy 3 łyżki
sól 1 łyżeczka
kapusta kiszona 1 kg
cebula 1 sztuka
olej 3 łyżki
sól do smaku
borowiki 1 litr
Liść laurowy suszony Prymat 1 sztuka
Pieprz czarny ziarnisty Prymat 4-5 sztuk
Ziele angielskie całe Prymat 3 sztuki

Przepis i sposób przygotowania na: Pierogi wigilijne

Kroki postępowania

1
Przygotowanie ciasta na pierogi jest bardzo proste. Wystarczy, że na stolnicę przesiejemy mąkę, zrobimy w niej zagłębienie, do którego wlejemy wodę, olej i dodamy sól. Następnie szybko wyrabiamy elastyczne ciasto.
Krok 1 - Pierogi wigilijne foto
2
Farsz w rzeczywistości nie jest jakoś specjalnie skomplikowany. Kapustę, jeśli jest zbyt kwaśna myjemy, siekamy i przekładamy do garnka. Gotujemy wraz z przyprawami przez około 2 godzinki.
Krok 2 - Pierogi wigilijne foto
3
Grzybki moczymy przez noc, następnie gotujemy. Po ugotowaniu siekamy drobno i dodajemy do kapusty.
Krok 3 - Pierogi wigilijne foto
4
Grzybki powinny być bardzo drobniutko posiekane, więc możemy użyć do tego blendera.
Krok 4 - Pierogi wigilijne foto
5
Cebulkę również drobniutko siekamy, a następnie podsmażamy na oleju i dodajemy do kapusty.
Krok 5 - Pierogi wigilijne foto
6
Całość gotujemy jeszcze przez około godzinkę doprawiając do smaku solą i pieprzem.Farsz powinien wyglądać mniej więcej tak jak na poniższej fotce:
Krok 6 - Pierogi wigilijne foto
7
Na kołeczka ciasta nakładamy farsz.
Krok 7 - Pierogi wigilijne foto
8
I zlepiamy je na kształt pierogów.
Krok 8 - Pierogi wigilijne foto
9
Pierogi gotujemy w lekko osolonej wodzie z dodatkiem oleju przez 4- 5 minut.
Krok 9 - Pierogi wigilijne foto
10
Pierogi po ugotowaniu można zamrozić. Ja te na Wigilię przygotowuję tydzień wcześniej, mrożę,a później podgrzewam na patelni :)
Krok 10 - Pierogi wigilijne foto

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Seba 12.12.2013 08:33
bardzo smaczne
Bernadeta1 20.02.2013 00:41
pysznie wyglądają
Katarzyna/kate1980 15.05.2012 22:02
superowe
IKrakowianka 09.04.2012 14:34
najlepsze
RenataZ-et 02.04.2012 19:10
pięknie ulepione :)

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak