Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Domowa słonina solona

4.0
(24)
Czas
Czas: 1h
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

słonina 1 kg
czosnek ząbki 2
majeranek 2 łyżeczki
sól kamienna 4 garście

Przepis i sposób przygotowania na: Domowa słonina solona

Gruby kawałek słoniny – najlepszy jest taki prosto z uboju z niewielką warstwą mięsa bardzo dokładnie nacieramy solą. Czosnek kroimy w kawałki. W moździerzu ucieramy czosnek z majerankiem. Taką pastą również smarujemy słoninę ze wszystkich stron. Na koniec ponownie posypujemy solą i odstawiamy w chłodne miejsce na około 2-3 miesiące. Po tym czasie słonina powinna dokładnie przejść smakiem soli i czosnku wymieszanego z majerankiem.

UŻYJ W PRZEPISIE

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Helena_141 09.02.2016 12:39
Popularna na wiejskich weselach
jerry1 18.01.2012 15:42
coś dobrego;D do wódeczki mmm
Marlena/Kinia 04.01.2012 10:49
hoho, z wódeczką powiadasz? rarytas:)
BernadettaP 04.01.2012 07:38
fajna :)
MAR3STA 30.12.2011 18:41
domowa najlepsza
jolita 30.12.2011 08:13
mniam
Katarzyna/kate1980 29.12.2011 20:09
i do tego ogóreczek kiszony super :)
treonina 29.12.2011 00:39
takie domowe wyroby są zawsze najlepsze!
agnieszka137 28.12.2011 23:33
przyprawiona znakomicie:)
anna186 28.12.2011 21:59
fajna
pacpaw 28.12.2011 21:57
dodam, że taka mrożona słonika pokrojona w paski fajnie uzupełnia się z zimną wódeczką :o)
maria20 28.12.2011 21:52
fajne

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak