Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Dwukolorowa babka ucierana

2.0
(3)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

mąka tortowa 20 dag
mąka ziemniaczana 5 dag
margaryna 12,5 dag
cukier puder 20 dag
jajko 4 szt
maślanka 4 łyżki
kakao 1 łyżka
aromat arakowy 1/2 łyżeczki
proszek do pieczenia 2 łyżeczki
sok z cytryny 3 łyżki
polewa czekoladowa 1 szt

Przepis i sposób przygotowania na: Dwukolorowa babka ucierana

Margarynę z cukrem pudrem utrzeć na pulchną masę dodając stopniowo po 1 żółtku. Następnie dodać mąki wymieszane z proszkiem do pieczenia, maślankę, wymieszać. Pod koniec dodać sok z cytryny, aromat i sztywno ubitą pianę z białek, delikatnie wymieszać. Połowę ciasta wyłożyć do przygotowanej formy. Drugą połowę połączyć z kakao, wyłożyć na jasne ciasto. Włożyć do nagrzanego piekarnika. Piec w temp 180 stopni około 30-40 minut. Upieczone i ostudzone ciasto oblać polewą czekoladową.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

IlonaAlbertos 11.05.2013 21:36
Świetnie wygląda.
Ewelina38 10.01.2013 12:50
babeczka jak się patrzy... jedno z moich ulubionych ciast :)
Ela15 04.11.2012 19:54
super babeczka
Iwusia 14.06.2012 23:10
wspaniała babka
treonina 29.12.2011 00:39
pycha! idealnie nadaje się do kawy

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak