Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Drożdżowa plecionka z makiem

4.0
(29)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

mąka pszenna typ 650 600 gram
drożdże świeże 22 gramy
mleko 3/4 szklanki
masło 180 gram
cukier 100 gram
jajko 3 sztuki
sól 1 szczypta
mak 400 gram
miód 3 łyżki
masło 100 gram
rodzynki 100 gram
orzechy posiekane 100 gram
jajko 3 sztuki
ekstrakt z wanilii 2 łyżeczki
żółtko jajek 1 sztuka
śmietana 2 łyżki

Przepis i sposób przygotowania na: Drożdżowa plecionka z makiem

Kroki postępowania

1
CIASTO: mleko lekko podgrzewam. Drożdże mieszam z łyżeczką cukru, dodaję 2 łyżki letniego mleka i 2 łyżki mąki, mieszam i odstawiam do wyrośnięcia.
Do pozostałego mleka dodaję masło i cukier, mieszając podgrzewam, aż cukier i masło się rozpuszczą.
Mąkę przesiewam do miski, dodaję gotowy rozczyn, wlewam mleko z roztopionym masłem i cukrem, dodaję szczyptę soli, jajka i cały czas miksuję końcówkami do ciasta drożdżowego.
Wyrobione ciasto jest dość rzadkie i klejące, ale nie dodaję do niego więcej mąki tylko lekko oprószam, przykrywam folią spożywczą i odstawiam do lodówki na całą noc. Po wyrastaniu w lodówce ciasto będzie sprężyste i nie będzie się kleiło do rąk.
Krok 1 - Drożdżowa plecionka z makiem foto
2
NADZIENIE: wypłukany w ciepłej wodzie mak, zalewam wrzącą wodą i trzymam na najmniejszym palniku około 30 minut. Następnie mielę dwukrotnie w maszynce do mielenia mięsa przy użyciu najdrobniejszego sitka.
W rondlu z grubym dnem roztapiam masło z miodem, dodaję bakalie i podgrzewam jeszcze przez moment. Dodaję zmielony mak, dokładnie mieszam i odstawiam do przestygnięcia.
Żółtka przez chwilę ubijam mikserem, następnie dodaję wystudzoną masę makową i jeszcze raz wszystko mieszam. Białka ubijam na sztywną pianę i delikatnie łączę z masą makową.
WYKONANIE: wyjmuję ciasto z lodówki i zostawiam je na około pół godziny w temperaturze pokojowej, aby się ogrzało. Następnie przekładam ciasto na blat obsypany mąką, przez chwilę wyrabiam ręcznie i dzielę na trzy części. Każdą z nich rozwałkowuję na prostokąt o wymiarach 25x35cm. Na środku wzdłuż każdego prostokąta układam 1/3 nadzienia.
Krok 2 - Drożdżowa plecionka z makiem foto
3
Pozostałe po bokach ciasto nacinam, co 3 cm.
Krok 3 - Drożdżowa plecionka z makiem foto
4
Powstałe paski zakładam na przemian niczym warkocz i delikatnie sklejam.
Krok 4 - Drożdżowa plecionka z makiem foto
5
Plecionki przenoszę na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia i odstawiam do podrośnięcia na około 45 minut. Następnie smaruję żółtkiem roztrzepanym ze śmietanką i wstawiam do nagrzanego do 180*C piekarnika i piekę 25 minut.
Krok 5 - Drożdżowa plecionka z makiem foto
6
Upieczone ciasto studzę na kratce kuchennej.
Krok 6 - Drożdżowa plecionka z makiem foto

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

IZABELA29 27.02.2017 15:27
Bardzo lubie
edytazaw89@wp 01.10.2016 19:29
Tak świątecznie się zrobiło
Ada-Gaba 30.06.2016 20:17
Wygląda pysznie
Misia13 10.02.2016 11:10
pysznie wygląda..
anemon 22.09.2015 10:45
Bardzo dziękuję i polecam.
Ada-Gaba 15.01.2015 11:38
śliczne ciasto
Ada-Gaba 11.01.2015 16:43
moje ulubione
Asik32 10.01.2015 21:33
przepyszne!
anemon 10.01.2015 07:23
Bardzo Wam dziękuję i polecam nie tylko na Święta.
Gracer 26.12.2014 21:50
pysznie i tak jak lubię
pestka 26.12.2014 15:52
pyszne ciasto z makiem
IZABELA29 24.12.2014 14:59
Pyszna plecionka
ben-ka 09.12.2014 07:55
Przepis na czasie..święta tuż,tuż..
usmiech 28.11.2014 19:44
ładnie wygląda
IZABELA29 22.11.2014 11:02
akurat na zbliżające się święta
Klausia 20.11.2014 22:53
pychota :)
ben-ka 26.10.2014 09:51
Bardzo apetyczne ciasto.
IZABELA29 20.10.2014 11:00
Dawno nie robiłam
ben-ka 27.09.2014 08:27
Uwielbiam takie ciasta.
PaniMISIOWA 31.08.2014 17:35
pyszne ciasto
anemon 12.01.2013 09:04
Dziękuję caralajna za tyle miłych słów.
caralajna 11.01.2013 07:51
wygląda wspaniale, apetycznie i estetycznie.. mniam ;)
barbara11561 18.12.2012 14:18
PYSZNIE WYGLĄDA,CHYBA SIĘ SKUSZĘ NA TAKIE W TYM ROKU
anemon 22.11.2012 08:31
Alaa na Święta obowiązkowo musi być własnoręcznie zrobiona masa makowa, choć i w ciągu roku niecząsto piekę z gotowej, ale czasami zdarzy mi się.
alaaa 21.11.2012 21:23
wygląda bardzo ładnie,żółciutkie ciasto i fajnie że sama zrobiłaś masę makową

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak