Zupa selerowa z ryzem

Zupa selerowa z ryzem

Czas przygotowania:
30 min

Ilość porcji:
3 - 4

smaczek_1

promotion_img promotion_img promotion_img promotion_img Reklama na dziś

Kalkulator jednostek

×

gramów

łyżeczka

łyżka

szklanka

  • seler korzeniowy

    3/4 kg
  • cebula

    15 dkg
  • masło

    1 łyżka
  • grzybki suszone

    1-2 sztuki
  • śmietana

    3/4 szklanki
  • ryż

    10-20 (ugotowany na sypko)
Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

Selery umyć obrać i pokroić w kostkę, dodać pokrojoną cebule i połowę masła, podlać wrzącą wodą i udusić do miękkości. Rozprowadzić ostudzona przegotowana wodą lub rosołem do objętości 1-1,5 litra zmiksować, podgrzewać, zaprawić śmietaną, dodać pozostałe masło i pietruszkę. Podawać z ryżem

Poznaj podobne przepisy

Aktualności

Komentarze (1)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy

elwal

11.08.2010 10:34
Lubię seler i czasami robię podobną zupkę, jednak nie z grzybami suszonymi - raczej ze świeżymi, do tego zakwaszam ją żurkiem i dodaję jeszcze ziemniaki ;)

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat