Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Filety z soli z pomidorowym dressingiem

3.0
(15)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

sola filet 1/2 kilograma
buraczki małe 4 sztuki
marchewka mała 4 sztuki
pomidory 3 sztuki
czosnek 2 ząbki
majeranek świeży 2 łyżki
cytryna 1 sztuka
Sól morska jodowana drobnoziarnista Prymat do smaku
mąka 3 łyżki
oliwa 1 łyżka
masło klarowane 3 łyżki
bazylia 1 łyżka

Przepis i sposób przygotowania na: Filety z soli z pomidorowym dressingiem

Kroki postępowania

1
Umyte i osuszone ręcznikiem papierowym filety skrapiam sokiem z cytryny i oliwą. Doprawiam solą morską i świeżo mielonym czarnym pieprzem. Wstawiam w zamkniętym pojemniku do lodówki na całą noc.
Krok 1 - Filety z soli z pomidorowym dressingiem foto
2
Pomidory sparzam wrzącą wodą i obieram ze skórki, kroję na części i usuwam nasiona i sok. Miąższ kroję w drobną kostkę, mieszam z rozgniecionym czosnkiem i łyżką oliwy. Przekładam na rozgrzaną patelnię i podgrzewam 2-3 minuty tylko tyle, aby pomidory były ciepłe, cały czas mieszając. Zdejmuję z palnika i mieszam z posiekanym świeżym majerankiem i bazylią, doprawiam do smaku solą i świeżo mielonym czarnym pieprzem.
Nieobierane buraczki i marchewkę gotuję w osolonej wodzie /każde w innym garnku/ do miękkości. Po przestygnięciu obieram i kroję w plasterki. Na patelni rozgrzewam łyżkę masła i przez moment duszę warzywa, doprawiam do smaku solą i pieprzem.
Krok 2 - Filety z soli z pomidorowym dressingiem foto
3
Zamarynowane filety panieruję w mące i smażę na rozgrzanym maśle klarowanym. Usmażoną rybę przekładam na ogrzany półmisek, na którym wcześniej ułożyłam podduszoną marchewkę z buraczkami. Na wierzchu układam pomidory z ziołami i dekoruję listkami świeżego majeranku.
Krok 3 - Filety z soli z pomidorowym dressingiem foto

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Ada-Gaba 02.10.2013 07:26
bardzo apetyczne danie
Wacław 28.08.2013 09:38
rybka ,pysznie podana :-)
ankaryba 30.05.2013 23:48
dla mnie super!!!
barbara11561 28.01.2013 15:38
bardzo apetycznie podana:)
anemon 28.11.2012 23:59
pacpaw, niekompletny przepis jest spowodowany jakąś awaria systemu w tamtym czasie, wszystkim, którzy dodawali wtedy przepisy, "urywało" część podpisów pod zdjęciami, nie tylko pod moimi. Brakującą część przepisu dopisałam w komentarzu nr 2 i 3. Masz rację pomysł do wykorzystanie z inną rybą, a może nawet z jakimś delikatnym kawałkiem mięsa?
pacpaw 28.11.2012 21:46
pomimo niekompletnego opisu polecam ten przepis. Fantastycznie ryba została podana. Pomysł można wykorzystać także w innych przepisach
alaaa 21.11.2012 21:24
rybki lubię ,bardzo apetycznie wygląda
caralajna 26.08.2012 19:29
pięknie podana ryba, taką porcją można się najeść
Monika-twin 19.07.2012 10:24
Smakowita potrawa!
Grazyna0211 04.04.2012 14:31
bardzo apetyczne danie
anemon 01.01.2012 15:33
Ostatnie zdanie pod zdj.3: Na wierzchu układam pomidory z ziołami i dekoruję listkami świeżego majeranku.
anemon 01.01.2012 15:32
Pod zdj.2 powinno być jeszcze: podgrzewam 2-3 minuty tylko tyle, aby pomidory były ciepłe, cały czas mieszając. Zdejmuję z palnika i mieszam z posiekanym świeżym majerankiem i bazylią, doprawiam do smaku solą i świeżo mielonym czarnym pieprzem. Nieobierane buraczki i marchewkę gotuję w osolonej wodzie /każde w innym garnku/ do miękkości. Po przestygnięciu obieram i kroję w plasterki. Na patelni rozgrzewam łyżkę masła i przez moment duszę warzywa, doprawiam do smaku solą i pieprzem.
ben-ka 30.12.2011 09:38
pyszna rybka!:)

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak