Przepis i sposób przygotowania na: Makowiec wg.Ality.
Utrzeć drewnianą pałką miękkie masło z cukrem (30 dag) na puszystą masę.Dodać żółtka z 6 jajek nadal ucierając.Wycisnąć sok z 1 sparzonej wrzątkiem cytryny i otrzeć z niej skórkę.Dodać do ucieranej masy.Na koniec wmieszać przesianą mąkę z proszkiem do pieczenia.Białka ubić ze szczyptą soli na sztywną pianę.Wmieszać delikatnie do ciasta.
Cukier puder utrzeć z dwoma żółtkami na białą masę.Włożyć masę makową i dobrze wymieszać.Białka z dwóch jaj ubić na sztywną pianę i wmieszać do masy makowej.
Dwie keksówki o wymiarach ok.35*12 cm wysmarować tłuszczem i posypać bułką tartą.Nałożyć na dno po 1/4 ciasta,rozprowadzić delikatnie.Nałożyć po połowie masy makowej i przykryć resztą ciasta.
Piec w 175 stopniach ok.40 minut.
Czekoladę pokruszyć,wlać mleko i rozpuścić w kąpieli wodnej,polać przestudzone ciasto.Udekorować np. kolorową posypką.