Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Wigilijny karp

2.0
(3)
Czas
Czas: 1h
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Wigilijny karp to prawdziwy symbol Świąt Bożego Narodzenia. Zobacz przepis jak krok po kroku przygotować i usmażyć złocistą rybkę, na kolację w gronie najbliższych.

Składniki:

karp cały 1 sztuka
Majeranek suszony Prymat 1 opakowanie
cebula 4 sztuki
Sól morska jodowana drobnoziarnista Prymat do smaku
mąka pszenna 1/4 kg
olej do smażenia

Przepis i sposób przygotowania na: Wigilijny karp

Wigilijny karp to tradycyjna polska potrawa, która towarzyszy nam w każde święta Bożego Narodzenia.

Z tego przepisu dowiesz się krok po kroku:

  • jak zamarynować wigilijnego karpia
  • ile karp powinien leżeć w lodówce?
  • jak panierować i smażyć karpia?

Kroki postępowania

1
Karpia oczyścić z wnętrzności i ości. Podzielić na kawałki. Dobrze natrzeć solą.
Krok 1 - Wigilijny karp foto
2
Filety karpia dobrze obtoczyć w majeranku. Do naczynia ułożyć cebulę, na niej położyć karpia i znowu na górę cebulę. Tak zamarynowaną rybę odkładamy do lodówki na 48 godzin.
Krok 2 - Wigilijny karp foto
3

Po 48 godzinach myjemy karpia i dokładnie osuszamy. Panierujemy lekko w mące i smażymy do miękkości. 

Krok 3 - Wigilijny karp foto

Smażony wigilijny karp to tylko jeden z wielu przepisów na świąteczną rybę.

Zobacz także inne propozycje przygotowania karpia:

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Andysz 19.04.2012 19:10
uwielbiam ryby!:D
Adamorek 25.02.2012 11:22
świątecznie
IKrakowianka 29.01.2012 17:35
super
gosia561 21.01.2012 14:04
smaczna rybka
MAR3STA 19.01.2012 23:41
pychota!
Ada-Gaba 11.01.2012 10:49
pyszności
Motorek 10.01.2012 12:44
pycha
jasiek 09.01.2012 23:37
zrobię za rok
gosia561 09.01.2012 23:30
dobry
Karol P 05.01.2012 11:21
moja ulubiona ryba
gosia561 29.12.2011 16:12
lubię

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak