Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Ciasto cytrynowe

2.0
(0)
Czas
Czas: 15 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

mąka 200g
mąka ziemniaczana 50g
proszek do pieczenia 0,5torebki
cytryna
cukier 125g
jaja 2szt
masło miękkie 125g
cukier puder 200g
masło i maka do formy

Przepis i sposób przygotowania na: Ciasto cytrynowe

Nagrzać piekarnik do 180st. formę nasmarować masłem i posypać mąką. Zmieszać w misce składniki ciasta:mąkę, mąkę ziem. proszek. Umyć cytrynę gorąca wodą, wytrzeć, otrzeć skórkę i wycisnąć sok. Cukier, jaja, masło, skórkę i sok( oprócz 2 łyżek które trzeba zachować do glazury) dodać do miski z mąką. Wymieszać mikserem na gładkie ciasto. Przełożyć ciasto do formy i wyrównać. Piec 45min. Upieczone ciasto wyjąć z pieca i przełożyć na drucianą podstawkę z formy. Przygotować lukier z pozostałych składników. Ciasto należy lukrować gdy jest jeszcze ciepłe.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak