Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Młode ziemniaki z prowansalskim sosem aioloi

2.0
(0)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

koperek 1 łyżka
żółtko 1 szt
sok z cytryny 1 łyżka
obrane ząbki czosnku 2 szt
sól
pieprz
oliwa 5 łyżek
olej słonecznikowy 5 łyżek
ziemniaki młode

Przepis i sposób przygotowania na: Młode ziemniaki z prowansalskim sosem aioloi

Sos aioli : żółtko , sok z cytryny , czosnek oraz sól i pieprz dokładnie zmiksuj . Nie przerywając miksowania , bardzo powoli dodaj oliwę , a następnie olej słonecznikowy . Sos powinien być gęsty i gładki . Włóż ziemniaki do dużego rondla z zimną , osoloną wodą i doprowadź do wrzenia . Zmniejsz płomień i gotuj , aż będą miękkie . Odlej i wrzuć do dużej miski . Kiedy ziemniaki są jeszcze ciepłe , polej je sosem aioli i delikatnie obtocz w sosie . Odstaw na 20 minut , aby ziemniaki zamarynowały się w sosie . Przełóż ziemniaki z aioli na ogrzany półmisek posyp posyp posiekanym koperkiem , posól i podawaj ciepłe .

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Krzysztof15 03.12.2012 16:59
super
mic 24.07.2012 13:37
ooo o o oo to może być smakowite
Luki 30.01.2012 06:52
fajne

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak