Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Gołąbki na Wigilię

2.0
(0)
Czas
Czas: 1h
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

kapusta biała 1 średnia główka
śmietana 18-procentowa 0,5 szklanki
tłuszcz do smażenia 2 łyżki
pieprz do smaku
sól do smaku
ryż 0,5 kg
cebula 2 szt
masło 10 dag
grzyby suszone 15 dag

Przepis i sposób przygotowania na: Gołąbki na Wigilię

Namoczyć grzyby. Cebulę pokroić w drobną kostkę. Kapustę umyć, ugotować, usunąć głąb i podzielić na liście. Z każdego liścia usunąć twardy nerw (tak jak w przypadku zwykłych gołąbków). Następnie przygotować farsz: ugotować ryż, namoczone wcześniej grzyby ugotować w tej samej wodzie, cebulę wcześniej pokrojoną zeszklić na odrobinie masła. Ostudzone grzyby zmielić w maszynce i wymieszać z ryżem i cebulą. Doprawić do smaku wedle uznania solą i pieprzem.
Tak przygotowanym farszem nadziewać gołąbki. Podsmażyć je na patelni delikatnie z obu stron i przełożyć do żaroodpornego naczynia. Zalać śmietaną (choć ja czasem daję bulion warzywny, ale przepis znam ze śmietaną właśnie) i dusić w temp. 250 stopni.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

caralajna 27.03.2012 21:17
fajne
Magda60 07.02.2012 21:24
smakowite
kate.500 09.01.2012 07:51
pychotka

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak