Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

strucla makowa

Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

mąka 500 gram
margaryna 250 gram
cukier 400 gram
jajko 6 szt
drożdże 5 gram
mak 2 szkl
rodzynki 100 gram

Przepis i sposób przygotowania na: strucla makowa

PRZYGOTOWANIE:

1- Zaczniemy od wykonania ciasta, pół kilo mąki wsypujemy do miski 2- Jajka rozbełtane z cukrem i drożdżami dodajemy do mąki 3-Kasie kroimy w kostkę dodajemy do ciasta i wszystko razem siekamy nożem 4-Wyrabiamy ciasto i wstawiamy do lodówki aby się schłodziło na około 2 godziny wstawiam 5- Wałkujemy ciasto na półcentymetrowy placek Masa makowa 1- Mak sparzyć w gotowanej wodzie odcedzić i zmielić 3 razy 2- jajka ubijamy z cukrem na puch 3-Kasie rozpuszczona dodajemy do maku rodzynki oraz zapach migdałowy 4 -Kładziemy masę makową i zawijamy strucle 5- Pieczemy około 50 minut w 170 stopniach po wystudzeniu polewamy lukrem i dekorujemy delikatnie makiem albo tym co każdy ma pod ręką

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

cukiereczek 23.06.2013 08:21
bardzo lubię ciasta z makiem
Anna133 20.01.2012 07:37
no to kochan zdradz sekret , tak pięknie zwiniętej strucli czy to trzeba równo rozsmarować mak , i jak to mozliwe że ci nie pękła :) ?
SmakolykiJoanny 28.12.2011 13:27
Ewciu połowę kostki czyli 5deko :)
Ewa104 28.12.2011 11:30
Joanno,drożdży ma być 5 gram czy może dekagramów ?
iziona 28.12.2011 09:57
Bardzo ładna i apetyczna
octo 28.12.2011 09:30
świąteczny makowiec:) musi być na stole w święta

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak