Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Pierożki pieczone z pieczarkami

2.0
(1)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

Ciasto:
masło 30 dag
mąka 6 szklanek
śmietana 6 łyżek
żółtko jajek 4 sztuki
sól
Farsz:
pieczarki 1 kg
cebula 3 sztuki
sól
pieprz
jaja 2 sztuki
Do posmarowania:
bałko 2 sztuki
kminek

Przepis i sposób przygotowania na: Pierożki pieczone z pieczarkami

Mąkę przesiać, dodać składniki na ciasto, siekamy i szybko zagniatamy. Zawinąć w folię aluminiową i wstawić do lodówki na ok. 2 h. Pieczarki i cebule drobno pokroić i podsmażyć, dokładnie wymieszać i przesmażyć wszystko razem od czasu do czasu mieszając. Zdjąć z ognia, przestudzić, wbić jajka, doprawić.
Ciasto rozwałkować i wykrawać szklanką koła na pierogi. Nadziewać farszem i piec w rozgrzanym piekarniku ok. 20 min.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak