Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Smalec na chleb

2.0
(4)
Czas
Czas: 1h
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

słonina 1 kg
cebula 3
majeranek 1 łyżeczka
Zioła prowansalskie suszone Prymat 2 łyżeczki
sól do smaku
woda 80 ml

Przepis i sposób przygotowania na: Smalec na chleb

Kroki postępowania

1
Ze słoniny wycinamy skórę.
Krok 1 - Smalec na chleb foto
2
Samą słoninę kroimy w paski, a potem w kostkę.
Krok 2 - Smalec na chleb foto
3
Kostka powinno być z tych mniejszych :)
Krok 3 - Smalec na chleb foto
4
Przekładamy do rondelka lub garnka i solimy. Wlewamy wodę i stawiamy na ogniu. Stopniowo na średnim ogniu wytapiamy tłuszcz ze słoniny. Proces ten trwa dość długo – nawet kilka godzin.
Krok 4 - Smalec na chleb foto
5
W międzyczasie cebulę kroimy w kostkę.
Krok 5 - Smalec na chleb foto
6
Pod koniec smażenia do skwarek wrzucamy cebulę.
Krok 6 - Smalec na chleb foto
7
Gdy się przesmaży do garnka wsypujemy przyprawy ziołowe 1/2 łyżeczki majeranku i 1,5 łyżeczki ziół prowansalskich.
Krok 7 - Smalec na chleb foto
8
Na spód słoików można również dodatkowo wyspać ulubione przyprawy po 1/2 łyżeczki - ja jeden słoik zrobiłem z ziołami prowansalskimi,
Krok 8 - Smalec na chleb foto
9
a drugi z majerankiem.
Krok 9 - Smalec na chleb foto
10
Mieszamy i smalcem napełniamy słoiki.
Krok 10 - Smalec na chleb foto
11
Stawiamy do ostygnięcia. Słoik w połowie czasu stygnięcia możemy przewrócić do góry nogami, aby części stałe równomiernie rozłożyły się w słoiku, a nie opadły całkowicie na dno.
Krok 11 - Smalec na chleb foto

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

ALAGOR 05.11.2012 09:53
mmmm ... na takim powinno się smażyć, a nie na żadnym oleju !!!
IZABELA29 02.11.2012 10:06
bardzo dobry szczegółnie ze świezym pieczywem
ben-ka 01.11.2012 10:13
Jak ja dawno smalcu nie robiłam...teraz zimno więc i smalczyk z chęcią będzie się jadło.
Grażyna13 15.10.2012 19:25
Bardzo lubię :)
Kate131 10.09.2012 08:43
moja mama taki robila, ja nie lubie
edyta44 11.06.2012 12:45
pycha
Jolanta_P-S 30.12.2011 19:31
pyszny domowy smalczyk
novita26 29.12.2011 10:33
lubie
maria20 28.12.2011 21:52
smaczny smalczyk
pacpaw 28.12.2011 21:40
@Pyza ale wtedy z mrożonej tak łatwo skóry już nie wytnę. Można najpierw skórę wyciąć, a potem do zamrażalki, ale po co tyle czasu tracić. Ja przed krojeniem specjalne noża osełką potraktowałem i jakoś szło :o)
Agnieszka_B 28.12.2011 20:33
A ja też ostatnio miałam taki smalczyk!! I to jest najlepsze, co może być:)
Ewa6274879 28.12.2011 17:14
niebo w gębie ;)
Anna146 28.12.2011 16:20
super
Beatris 28.12.2011 14:37
Swojski z cebulką najlepszy.
aginaa 28.12.2011 13:59
nie ma to jak domowy
SmacznaPyza 28.12.2011 12:43
jeśli słoninę się zamrozi to dużo łatwiej ją pokroić bo się nie ślizga
Marlena/Kinia 28.12.2011 10:43
pyszniutkie, a najlepszy jest na swojski chlebek...
BernadettaP 28.12.2011 07:19
A do tego kiszony ogórek i... pifffko :)
ziutula
ziutula 28.12.2011 01:17
lubię taki domowy smaluszek...

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak