Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Udka kurczaka pieczone z jabłkami

2.0
(6)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

udka lub podudzia kurczaka 8 szt
jabłka 8 szt
dynia kawałek
sól
pieprz
cynamon
olej
żurawina

Przepis i sposób przygotowania na: Udka kurczaka pieczone z jabłkami

Kurczaka myjemy i osuszamy. Każdą porcję drobiu nacieramy solą, pieprzem i cynamonem. Odkładamy na godzinę - dwie do zamarynowania. W tym czasie przygotowujemy jabłka. Jabłka myjemy. Z każdego jabłka z góry wycinamy ogryzek - jednak nie przecinając jabłka na wylot. Do jabłek wkładamy po łyżeczce żurawiny. Dynię obieramy, oczyszczamy i kroimy w grubsze plasterki. W natłuszczonym naczyniu żaroodpornym (lub dwu) układamy kurczaka, przykrywamy i pieczemy ok 15 min w 200st. Ostrożnie wyjmujemy naczynia z piekarnika. Do naczyń wkładamy jabłka i dynię, przykrywamy i wszystko pieczemy jeszcze 15 min. Gotowego kurczaka układamy na półmisku wraz z dynia i jabłkami (jabłka dla otrzymania zimowego efektu można oprószyć szczyptą cukru pudru).

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

dorota20w 28.12.2011 19:32
dziękuję
mikrusiak 27.12.2011 21:27
hm... apetito...:)
M-W 27.12.2011 19:52
super smaki

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak