Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Dżem marchewkowy

2.0
(3)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

marchwi 1 kg
cytryny 2,5 szt.
pomarańcza
cukru 0,5 kg

Przepis i sposób przygotowania na: Dżem marchewkowy

Umyte, oskrobane i pokrojone na kawałki marchewki gotować do miękkości. Następnie odlać wodę, ostudzić i zmiksować blenderem na puree. Zagotować cukier z 2 szklankami wody, dodać skórkę startą z cytryn i pomarańczy, i smażyć, aż syrop nam zgęstnieje. Następnie dodać puree z marchewki oraz sok wyciśnięty z cytryn i pomarańczy. Smażyć kolejne 20 minut. Dżem nakładać do gorących słoiczków, zakręcać i stawiać do góry nogami.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

sunnymood 22.05.2012 21:12
Ciekawe:) jeszcze takiego nie jadłam;)
kriso 16.01.2012 16:12
podobno marchew to też owoc
Reda 03.01.2012 08:26
super
LuKaSz4761 02.01.2012 04:28
mniam
wazka 01.01.2012 11:35
o coś nowego a zarazem zdrowego.
fasola 27.12.2011 20:08
takiego dżemu jeszcze nie jadłem

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak