Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Chałka

2.0
(4)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 1 - 2 os.

Składniki:

drożdży 50 g
mleko 1/4 szklanki
waniliowy 1 opakowanie
cukru 3 łyżki
mąki pszennej 3 szklanki
miękkiego masła 100 g
jajko 3 sztuki
sól 1 szczypta
kruszonka 1 garść

Przepis i sposób przygotowania na: Chałka

Drożdże rozetrzeć z cukrem i cukrem waniliowym, zalać ciepłym mlekiem, dokładnie wymieszać.Odczekać aż urosną. Następnie dodać 2 jajka i miękkie masło, wszystko wymieszać.Troszkę posolić.Dodać mąkę pszenną i dokładnie wyrobić. Ciasto podzielić na 3 części,uformować 3 wałeczki i zapleść warkocz. Przełożyć na blachę, posmarować żółtkiem i posypać kruszonką.Ponownie pozostawić do wyrośnięcia na ok. 10 min.Piec 30-35 minut w 180 stopniach.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

caralajna 07.09.2012 18:59
mniam
Pajecznik 31.01.2012 18:25
ja te? zawsze kupowa?am cha?k? w piekarni, ale skoro mam przepis to warto go wypróbowa? :)
cooleczka 20.01.2012 12:14
lubię chałkę - zwłaszcza z masłem lub z powidłami, ale zawsze kupowałam gotową
gottrina 27.12.2011 20:18
super do sniadanka

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak