Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Makowiec

2.0
(2)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

mąka 1/2 kg
drożdże 5 dag
mleko 1 szklanka
margaryna 1/2 kostki
żółtko jajek 3
cukier 3/4 szklanki
sól szczypta
masa makowa

Przepis i sposób przygotowania na: Makowiec

Drożdże rozpuścić w ciepłym mleku. Dodać łyżkę mąki i cukru, odstawić do wyrośnięcia. Po wyrośnięciu dodać mąkę, margarynę, żółtka, cukier i sól. Zagnieść ciasto. Jeśli jest za rzadkie lub za gęste, dodać odrobinę mąki lub mleka. Odstawić na 30 minut w ciepłe miejsce. Ciasto podzielić na dwie części. Każdą z nich rozwałkować w prostokąt 25 x 30 cm. Ciasto posmarować białkiem i nałożyć masę makową. Zwinąć ciasno w roladę i położyć na papier do pieczenia. Owinąć papier wokół ciasta, pozostawiając trochę miejsca na wyrośnięcie. Spiąć papier spinaczem. Papier zawinąć tak, by spięcie było na spodzie ciasta. Ułożyć makowiec na blasze i wstawić do piekarnika nagrzanego do 170°C na 50 minut. Po upieczeniu ciasto pozostawić do ostygnięcia. Ściągnąć papier i polukrować po wierzchu, posypać makiem.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

SylwiaMagdaSabin 15.02.2012 09:45
elegancko wygląda

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak