Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Ogórki małosolne

2.0
(1)
Czas
Czas: 1h
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

ogórki 2 kg
liście chrzanu 1 sztuka
korzeń chrzanu 1 sztuka
czosnek 3 ząbki
listki z czarnej porzeczki 3 sztuki
listki z wiśni 3 sztuki
koperek 1 natka
wody 3 litry
soli kamiennej 4 łyżki

Przepis i sposób przygotowania na: Ogórki małosolne

Kroki postępowania

1
Ogórki przebrać i bardzo dokładnie umyć zimna wodą. Poodkrajać z każdego ogórka końcówki. Przygotować duży słój. Na dno słoja wrzucić koper oraz ząbek czosnku.
Krok 1 - Ogórki małosolne foto
2
Do garnuszka wlać wodę, wsypać sól i zagotować. Wymieszać.
Krok 2 - Ogórki małosolne foto
3
Do słoja wrzucić ogórki. Na wierzch jeszcze dodać koper i ząbki czosnku. Wszystko zalać zalewą i odstawić.
Krok 3 - Ogórki małosolne foto

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Henryka2 30.12.2012 17:30
Pyzo, końcówki odkrawa się po to żeby nie przechodziła do gorącej zalewy gorycz z końcówek ogórka, a także po to,żeby ogórki szybciej się kisiły.
SmacznaPyza 29.12.2012 21:03
a na ile odstawić żeby otrzymać małosolne?
SmacznaPyza 29.12.2012 21:02
a na ile odstawić żeby otrzymać małosolne?
Marta1986 23.01.2012 19:43
bo jeśli mają łodyżki małe to je odkrajam.
SmacznaPyza 27.12.2011 21:47
po co odkrawać te końcówki?
sylwia / sytofala 27.12.2011 18:51
rarytasy:)

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak