Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Bożonarodzeniowe pierniczki

Czas
Czas: 1h
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

mąka 60 dag
miód 30 dag
cukier puder 10 dag
masło 12 dag
jajko 1
Soda oczyszczona Prymat 2 łyżeczki
Przyprawa do piernika ciast i deserów Prymat 55 g
kakao 2 łyżeczki
cukier waniliowy 1 łyżeczka
cynamon 1 łyżeczka

Przepis i sposób przygotowania na: Bożonarodzeniowe pierniczki

Masło i miód rozpuścić i wymieszać z pozostałymi składnikami. Wyrabiać ciasto do momentu aż będzie jednolite w przekroju. Ciasto wstawić na ok 0.5- 1 godz. do lodówki.
Ciasto wałkujemy na grubość ok 5 mm i wykrawamy pierniczki. Gotowe układamy na blaszy i pieczemy przez 7- 10 min w piekarniku nagrzanym do temp. 180 st. Gotowe dekorujemy.
Pierniczki po ostudzeniu są twarde ale na następny dzień zmiękły i nadawały się do jedzenia.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

adelajda 21.08.2013 11:01
uwielbiam pierniczki !
Iwusia 18.05.2013 23:19
śliczne pierniczki
Aneta41 15.06.2012 18:02
zmysłowe te pierniczki
natii3624 29.04.2012 13:37
smakowicie wyglądają :)
RenataZ-et 23.04.2012 22:32
śliczne :)
Agnieszka/picola 05.04.2012 19:27
pycha
Kasiax18 30.03.2012 21:00
extra
lilify 20.03.2012 11:55
miałam ochotę zrobić w tym roku
wojr63 10.03.2012 17:27
już się nie mogę doczekać aż takie coś zrobię
elzbietar64 10.03.2012 17:17
przepiękne
aginaa 27.02.2012 17:44
sliczne
MAR3STA 27.01.2012 22:11
?adniutkie i pyszniutkie
anja3107 09.01.2012 11:21
śliczne
alaaa 04.01.2012 13:37
ładnie udekorowałaś
m1monika 28.12.2011 16:22
super!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!
misia53 28.12.2011 01:08
Muszę ja wreszcie nauczyć się piec pierniczki...

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak