Papuga babka

Papuga babka

Czas przygotowania:
30 min

Ilość porcji:
5+

smaczek_1

promotion_img promotion_img promotion_img promotion_img Reklama na dziś

Kalkulator jednostek

×

gramów

łyżeczka

łyżka

szklanka

  • mąka pszenna

    500 g
  • jajeka

    5
  • cukier

    1,5 szkl
  • szklanka wody przestudzonej

  • 2 płaskie łyżki proszku do pieczenia

  • 1/2 łyzeczki pasty pandanowej

  • 2 łyzki kakao

  • kilka kropel zapachu waniliowego

  • kisiel ananasowy

  • kisiel truskawkowy

  • olej z pestek winogron

    3/4 szklanki
Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

Żółtka utarłam z cukrem i nadal ucierając, dodawałam po łyżce oleju, wody i mąki wymieszanej z proszkiem do pieczenia i na końcu zapach waniliowy. Podzieliłam ciasto na 5 częsci. Pierwszą wymieszałam z kisielem anansowym, drugą z truskawkowym, trzecią z leśnym, czwarta z pastą pandanową i ostatnią z kakao. Ubiłam pianę z białek. Podzieliłam na 5 częsci i dodałam ostroznie do mas kiślowych. Do wysmarowanej tłuszczem formy (ja dałam do takiej z kominem) wlałam kolejno masy. Piec ok 60 min w temp 190 stopni. Ciasto mocno rosnie, ale po wyjeciu lekko opada i moze odrobine popękac na gorze, jak to babka. Jesli ktos nie ma przeciwskazań mozna kolor wzmocnic odrobiną barwnika. Ale nie jest to konieczne.
Warstwy układala córka łyżką prawie pól godziny.

Poznaj podobne przepisy

Aktualności

Komentarze (3)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy

patusia

07.09.2011 00:30
Świetnie się prezentuje :)

madi356

22.07.2011 00:10
super a jaka kolorowa

SmacznaPyza

07.02.2011 12:07
ależ kolorowa :-)

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat