Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Tort Zygzak

Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

jaja 9 sztuk
mąka 1,5 szklanki
mąka ziemniaczana 0,7 szklanki
cukier 1 szklanka
proszek do pieczenia 1,5 łyżeczki
sól 1 szczypta
margaryna 2 kostki
śmietana 100 ml
cukier puder do smaku
barwnik spożywczy
lukier plastyczny
poncz 0,5 szklanki

Przepis i sposób przygotowania na: Tort Zygzak

Kroki postępowania

1
To mój pierwszy tort z lukrem plastycznym, więc proszę o wyrozumiałość :)
Pieczemy biszkopt. Żółtka jaj oddzielamy od białek. Białka ubijamy ze szczyptą soli na puszystą pianę. Żółtka ucieramy z cukrem na puszystą masę. Do masy jajecznej dodajemy obie mąki i proszek do pieczenie, ucieramy. Następnie dodajemy po łyżce piany z białek i delikatnie mieszamy drewnianą łyżką, żeby dobrze wmieszać pianę w masę i jednocześnie, żeby masa nie opadła, żeby była puszysta. Ciasto przelewamy do wyłożonej papierem do pieczenia blaszki i pieczemy przez około 25 minut. Po przestudzeniu biszkopt kroimy tak, żeby powstał kształt samochodu. 3 blaty na auto, 2 małe prostokąty, żeby podnieść przód, w kwadraty na kabinę auta i jeden prostokąt na spoiler.
Krok 1 - Tort Zygzak foto
2
Margarynę lub masło roślinne z kubeczka( 30 dag) ucieramy z cukrem pudrem( ilość taka jaka nam odpowiada, ponieważ nie każdy lubi słodkie masy) oraz ze śmietaną, zwykłą 18%. Można dodać do masy żelatynę( wcześniej rozpuszczoną), żeby masa lepiej się ścięła. Do masy możemy dodać dowolny barwnik spożywczy. Ja użyłam szczypty krwistej czerwieni. Masą przekładamy blaty ciasta, które uprzednio nasączyliśmy wodą wymieszaną z cukrem i sokiem z cytryny. Na pierwszym blacie posmarowanym masą układamy dwa prostokąty, które później przykrywamy kolejnym blatem. Robimy to po to, żeby podnieść przód auta.
Krok 2 - Tort Zygzak foto
3
Przekładamy masą 3 blaty, następnie kabinę i spoiler.
Krok 3 - Tort Zygzak foto
4
Gdy już złożymy poszczególne części auta przygotowujemy masę maślaną. Miksujemy ze sobą cukier puder i masło roślinne lub margarynę. Tak przygotowaną masą smarujemy cały tort. Robimy to po to, żeby lukier plastyczny nie rozpłynął się w kontakcie z masą śmietanową.
Krok 4 - Tort Zygzak foto
5
Lukier plastyczny wyrabiamy w dłoniach, gdy stanie się elastyczny rozwałkowujemy go i układamy na cieście. Dobrze jest użyć wałka i stolnicy z silikony, wówczas lukier nie będzie przyklejał się do stolnicy. Przy nakładaniu dobrze jest mieć packę, której ja niestety nie miałam. I stąd takie nierówności.
Krok 5 - Tort Zygzak foto
6
Po nałożeniu czerwonej warstwy nakładamy poszczególne elementy- szyby, opony itp. Następnie ciasto odstawiamy na kilka godzin. Po upływie tego czasu jest gotowe do spożycia. Chociaż nie wyszło dokładnie tak, jak powinno, to jednak radość dziecka jest bezcenna :)
Krok 6 - Tort Zygzak foto

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Seba 27.09.2013 08:47
bardzo piękny
Wafelek2601 25.09.2013 11:40
Bardzo ładnie wygląda
IKrakowianka 12.04.2013 20:42
śliczny tort :)
pacpaw 28.11.2012 21:18
efekt końcowy naprawdę imponujący
Aneta25 15.08.2012 11:02
rewelacja
karolcia_zip 23.03.2012 16:40
Wspaniały torcik :)
Juleczka20 06.03.2012 15:11
wspaniały tort:) masz wielki talent
kasiaw 15.02.2012 20:40
jest piękny
aginaa 22.01.2012 16:14
ale masz talent:)
ziutula
ziutula 28.12.2011 01:23
ale była pyszna radocha dla małego...
IlonaAlbertos 27.12.2011 19:02
Dziękuję :) Sylwia, przymierzam się do przygotowania lukru samodzielnie i na pewno w niedalekiej przyszłości sama zrobię :)
sylwia / sytofala 27.12.2011 18:56
Gratuluję , ja sama robię lukier plastyczny , ale ten kupny ma intensywniejsze barwy :)
Magdalena67 27.12.2011 18:42
Cudny
dwa pokoje z kuchnią 27.12.2011 18:40
rewelacja!!!
Ewa6274879 27.12.2011 18:16
wygląda super!

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak