Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Kulebiak

2.0
(0)
Czas
Czas: 15 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

kapusta kiszona 50 dag
pieczarki 50 dag
cebula 1 duża
koncentrat pomidorowy 1 łyżka
przyprawy
jajko 3 sztuki
drożdże 40 g
mąka pszenna 3 szklanki
mleko 1/2 szklanki
tłuszcz 170 g
sól 1 łyżeczk
olej 2 łyżki

Przepis i sposób przygotowania na: Kulebiak

Kapustę kiszoną zagotować lub przelać i namoczyć z 2 razy w wodzie aby nie była bardzo kwaśna. Cebulę kroimy w małą kostkę, pieczarki myjemy i kroimy wg uznania. Rozgrzać olej na patelni i zeszklić cebulę, dodać pieczarki i smażyć do miękkości - w miedzy czasie posolić, popieprzyć, dodać przypraw wg uznania: imbir, papryka słodka, ostra, pieprz cayenne. Gdy pieczarki będą prawie miękkie dodać odcedzoną i poszatkowaną kapustę. Przesmażyć, dodać łyżkę koncentratu pomidorowego i przesmażyć. Jeszcze raz ewentualnie doprawić (powinno być lekko ostre). Przestudzić.

Zrobić ciasto drożdżowe:
Margarynę roztopić i lekko przestudzić. Mleko podgrzać do temp. ok 35 stopni, wkruszyć w nie drożdże (można posypać z pół łyżeczki cukru) i zostawić do ich pączkowania.
jajka roztrzepać z solą. Dodać trochę mąki i następnie dodać zaczyn drożdżowy. Wyrabiać i dodawać resztę mąki. Przed końcem mąki dodać roztopiony tłuszcz. Wyrobić ciasto. Gdyby nie chciało odstawać od ręki to dodać jeszcze mąki. Zostawić ciasto do wyrośnięcia na ok. 15 minut a następnie je rozwałkować na 2 równe blaty mniej więcej w kształcie prostokąta na ok. 0,5cm grubości, na każdy z blatów wyłożyć po równo kapusty z pieczarkami i zwinąć w rolady. Dobrze skleić końce. Położyć na dużych blatach obok siebie zostawiając odstęp i wstawić do średnio wygrzanego piekarnika. Piec ok. 40-50 minut w temp. 180 stopni. Podawać ciepłe.

Kulebiak można wzbogacić w mięso z piersi z kurczaka - wtedy pokrojone w drobną kostkę przesmażamy je razem z pieczarkami.

Przepis na 2 kulebiaki

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Kasia36 08.03.2013 20:19
pychotka, palce lizać
Wiesława1 27.06.2012 20:51
super
mala2021 30.12.2011 07:51
pyszne
ziutula
ziutula 29.12.2011 07:30
lubię do barszczu...
Emilia22 27.12.2011 17:46
wygląda fajnie

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak