Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Keks

2.0
(1)
Czas
Czas: 15 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

mąka tortowa 300 g
cukier drobny 150 g
margaryna 170 g
jajko 4 sztuki
proszek do pieczenia 2 łyżeczki
sól szczypta
bakalie szklanka
alkohol
napar z herbaty 1/3 szklanki

Przepis i sposób przygotowania na: Keks

Bakalie: orzechy włoskie, orzechy laskowe, migdały, rodzynki, morele, owoce suszone kandyzowane(np. ananas), daktyle, figi, rodzynki - zalać mocnym trunkiem, najlepiej brandy, whysky lub śliwowicą wymieszaną z naparem herbaty tak, by w szklance bakalie były zalane. Zostawić na kilka godzin a najlepiej na noc. Odcedzić z godzinę przed pieczeniem ale nie wylewać naparu z alkoholem.
Wszystkie składniki powinny być w pokojowej temperaturze!
Białka oddzielić od żółtek i z 2 białek ubić sztywną pianę.
Margarynę z cukrem i solą utrzeć na puszystą masę. Nadal ucierając dodawać do masy pojedynczo żółtka. Połączyć z przesianą z proszkiem do pieczenia mąką. Dokładnie ucierać. Dodać rum. Następnie delikatnie wymieszać z ubitą pianą z 2 białek. Delikatnie, najlepiej już za pomocą łopatki dodać do ciasta oprószone mąką bakalie.
Ciasto przelać do masy keksowej otłuszczonej i obsypanej bułką tartą.
Piec ok. 45-50 minut do suchego patyczka w temp. 180˚C.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Kasia36 25.04.2013 22:29
Pyszny keks
EmciaPichci 11.02.2013 20:09
pyszny!
Anna152 07.02.2013 18:23
swietny
Fiffi 23.03.2012 23:51
muszę spróbować tego keksa, bo jak to tej pory nie trafiłam na dobry przepis

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak